Een revalidatietraject bij PARCOER duurt minstens 3 maanden (1 ‘cyclus’ van modules) en maximaal 1 jaar (4 cycli van modules). Hierna bestaat er nog de mogelijkheid om stageweken op te nemen en/of arbeidscoaching en loopbaancoaching te volgen, als ondersteuning van je eerste stappen in het werkveld. Vaak wordt de stage en arbeidscoaching al tijdens het revalidatietraject opgestart. Daarover lees je meer op de pagina van arbeidscoaching.
Elk traject is gebaseerd op drie ‘pijlers’: het Groeiplan “Mijn PARCOER”, de Groeicoach en het Groeiteam. Hieronder kan je voor elke pijler lezen wat dit exact inhoudt.
Groeiplan
De basis van je traject bij PARCOER is altijd het Groeiplan. Dit is een persoonlijk document waarin je voor jezelf doelstellingen formuleert in 8 levensdomeinen: ‘Wonen’, ‘Werken & Leren’, 'Relaties', ‘Vrije Tijd’, ‘Psychische Gezondheid’, ‘Lichamelijke Conditie’, ‘Opkomen voor Jezelf’ en ‘Zelfwaardering’.
Samen met jou gaan we kijken hoe we op basis van deze doelstellingen en jouw verwachtingen een weekschema met relevante modules kunnen samenstellen. Een overzicht van alle modules kun je vinden onder het kopje 'Modules'.
Groeicoach
Jouw Groeicoach is iemand van het PARCOER-team die jou individueel begeleidt. Ongeveer om de 3 weken wordt er een gesprek ingepland. Tijdens zo'n gesprek spreek je samen met je Groeicoach over je doelstellingen, over de keuze voor bepaalde modules, het contact met andere deelnemers, het thuis toepassen van wat je geleerd hebt, enzovoort. Deze persoon zal steeds jouw eerste aanspreekpunt zijn voor alle vragen in verband met je revalidatietraject. Weet wel dat dit geen psychologisch diepgaande gesprekken zijn. We verwachten dat elke deelnemer ondersteund wordt door een externe therapeut.
Groeiteam
Het Groeiteam is een opvolgmoment dat om de 8 à 12 weken plaatsvindt, waarbij jouw Groeicoach samen met andere collega’s van het team een blik werpt op jouw traject. Hoe lopen de modules voor jou? Wat loopt er al goed? Waar heb je nog extra nood aan? Welke modules zijn er nog interessant voor jou om te volgen? Is arbeidscoaching al aan de orde? Wil je graag op stage? Dat zijn enkele vragen die aan bod kunnen komen tijdens het Groeiteam. Je bereidt de vragen voor dit gesprek steeds voor en ook hierin kan je Groeicoach je begeleiden.
Modules
Modules zijn sessies die je in groep volgt rond verschillende thema’s. Er zijn theoretische modules zoals 5G, geheugen en crisisvaardigheden (hieronder kun je de volledige lijst met uitleg downloaden) en meer praktische modules zoals koken, beweging, yoga & project.
De praktische modules bieden we niet alleen aan zodat je ook ‘lichtere’ dagdelen kan inplannen, maar ook omdat ze een uitstekende kans bieden om eens uit te testen wat je geleerd hebt in de theoretische modules. Wil je bijvoorbeeld werken aan het aangeven van je grenzen? Wil je minder perfectionistisch zijn? Of wil je jezelf motiveren om juist wat meer uitdagingen aan te gaan? In de modules bieden we steeds een veilige omgeving aan om hiermee te gaan experimenteren.
Levensdomeinen
Elke module focust op het ontwikkelen van vaardigheden in één of meerdere levensdomeinen. Deze levensdomeinen zijn dezelfde die ook in het Groeiplan staan en waar je voor jezelf doelstellingen formuleerde. Via de knop hieronder kan je het volledige overzicht van alle modules met uitleg en overeenkomstige levensdomeinen downloaden.
Als je een traject start bij PARCOER, zal je een weekschema samenstellen met modules, gebaseerd op de doelen die je voor jezelf in het Groeiplan formuleerde. Hierin zal je minstens 6 halve dagen (we noemen dit ‘dagdelen’) invullen. Dit weekschema ligt vast voor een cyclus van 11 weken, waarna er een ‘overgangsweek’ met alternatieve activiteiten volgt.
De overgangsweek heeft als doel om elkaar wat beter te leren kennen in een ontspannen sfeer, om daarna weer met frisse moed aan een nieuwe cyclus te kunnen starten. Het aanbod van de modules wisselt ook van cyclus tot cyclus. Voordat de nieuwe cyclus start, wordt dan ook het nieuwe weekschema aan de deelnemers bezorgd. Zo heb je de tijd om een keuze te maken voor nieuwe modules, uiteraard met ondersteuning van je Groeicoach.
Via de knop hieronder kan je het weekschema van de huidige cyclus bekijken (juni-augustus 2024).
Naast onze werking rond revalidatie & arbeidscoaching, bieden we ook nog enkele ontmoetingsmomenten en gesprekken aan. Hieronder kan je lezen wat die precies inhouden.
Familiemomenten "Naasten van PARCOER"
Twee keer per jaar, tijdens de overgangsweek, organiseren we een familiemoment. Op deze dag worden de naasten (partner, vrienden, kinderen, buren,...) van onze deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan enkele activiteiten. Er wordt soms geknutseld of gekookt met de kinderen en er is ook tijd om elkaar wat beter te leren kennen.
Naasten kunnen ook een infomoment volgen en de lokalen van PARCOER ontdekken. De familiemomenten worden alternerend georganiseerd met de ontmoetingsmomenten voor (oud-)deelnemers.
Ontmoetingsmoment “Leven na(ast) PARCOER”
Net zoals de familiemomenten, worden de ontmoetingsmomenten voor (oud-)deelnemers ook twee keer per jaar georganiseerd.
Uitwisseling en lotgenotencontact staan tijdens deze momenten centraal. Zo organiseerden we al eens een nieuwjaarsreceptie en een opendeurdag met tentoonstelling.
Familiegesprek
Een familiegesprek wordt georganiseerd wanneer jij of je familie daar nood aan hebben. We gaan in zo een gesprek niet therapeutisch of in de diepte werken, daarvoor kan je best bij een externe therapeut terecht. De focus van het gesprek ligt op jouw PARCOER-traject. Willen je naasten bijvoorbeeld graag wat meer weten over wat je hier precies doet, welke weg je afgelegd hebt, hoe ze jou kunnen ondersteunen in je traject? Dan is een familiegesprek een goed idee. Onze collega Kathy leidt deze gesprekken in goede banen.
Een familiegesprek is iets wat PARCOER zeker aanmoedigt, aangezien het belangrijk is om je eigen naasten en omgeving te betrekken bij je herstel. Als zij weten wat je in PARCOER doet, kunnen zij jou ook beter steunen. Maatschappelijk consult
Een maatschappelijk consult kan je aanvragen bij onze collega Lies. Zij is maatschappelijk werker en kan je advies geven op vlak van administratie en budget. Vraag je je bijvoorbeeld af of je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming of wil je jouw kosten en inkomsten eens onder de loep nemen? Dan kan je een gesprek met Lies aanvragen.
Nog andere thema’s waar ze jou bij kan helpen: belastingen, budgetbeheer, sparen, etc. Lies zoekt dan samen met jou uit bij welke diensten je voor deze specifieke vragen terecht kan.
Praktisch
Openingsuren PARCOER is elke weekdag van maandag tot vrijdag geopend (uitgezonderd op wettelijke feestdagen) van 09.00 uur tot 16.00 uur.
Kostprijs PARCOER is een erkend psychosociaal revalidatiecentrum en wordt gefinancierd door de Zorgkassen. Dit betekent dat het merendeel van de kosten voor deelname worden ten laste genomen door de zorgkas waarbij je aangesloten bent. Op die manier bedraagt de kostprijs voor jou slechts €2,15 per dag. Voor wie van een verhoogde tegemoetkoming geniet, is de dienstverlening gratis.
Hoeveel dagen per week? Gedurende de eerste weken is het aangewezen dat je zoveel mogelijk naar het centrum komt, dit voor de kennismaking met de andere deelnemers, begeleiders en het centrum en het opstellen van doelstellingen. Daarna wordt een aanwezigheid van minstens 3 volledige of 6 halve dagen verwacht. Een volledige dag start om 09.00 en eindigt om 16.00 uur (met een middagpauze van 12.00 uur tot 13.00 uur). Halve dagen duren van 09.00 uur tot 12.00 uur of van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Lunch Ons centrum voorziet geen middageten. Dit betekent dat je zelf je boterhammen kan meebrengen. Er zijn broodjeszaken in de buurt of je kan het middagmaal ook nuttigen in één van de vele restaurants in het centrum van Dendermonde of in het Sociaal Restaurant TVORK (reservatie verplicht).
Duur traject Een traject duurt minimum 3 maanden (1 cylus) en maximum 1 jaar.
Aanmelden Onder tabblad Aanmelden kan je terugvinden hoe je je kan aanmelden.